HTML

Kert a harmadikon

Friss topikok

  • rpallagi: Remélem nemsokára learatod az idei első terméseidet! Ha segíthetek a kert tervezésében akkor hallg... (2012.05.21. 16:37) Lila foltok
  • pzta: Szia! Ha szabad megkérdezni, mekkora erkéllyel rendelkezel? Én is arra szánom magam, hogy kertész... (2012.04.23. 18:48) Sziasztok!
  • lincike_: Szia! Épp most találtam meg a blogodat. Én is MonJardin, én is balkonkertészkedem és én is kipróbá... (2012.04.23. 11:17) Nem szeretem a tőzegcserepet
  • Gyömbérkeksz: Jajj, nagyon szépen fejlődnek, köszi! Mindegyiken vannak szép friss hajtások, már csak az kéne, ho... (2012.04.18. 12:57) Kaptam szamóca palántákat!
  • doroka: @manoful: Az enyém sem sokkal nagyobb, ekkor területen is meg lehet valósítani szuper dolgokat! :) (2012.04.18. 11:47) Vetés

Címkék

2012.05.21. doroka

Fehér foltok vagy fényhez szoktatás

photo 30.JPGVégre eljött az idő, hogy kiültessük a palántákat az erkélyre, de ez koránt sem olyan egyszerű mivel nagyon komoly napfényhez és külső hőmérséklethez való szoktatás előzi meg ezt. Egy átlagos egyrétegű ablak 40 % fénnyel kevesebbet ereszt át, mint ami a szabadban található, ezt a mi szemünk nem érzékeli viszont a növények igen. Mielőtt kiköltöznének, a most már tini korban lévő palántáim, komoly procedúrán mentek keresztül. Először napközben rájuk nyitottam az ablakot, és hagytam hogy egész nap rájuk süssön a nap, ezt párszor megismételtem, majd az egész brigádot kiraktam levegőzni 1-2 órára.

Szólj hozzá!

2012.04.19. doroka

Lila foltok

photo 20.JPGSzegény paradicsomom úgy néz ki mintha behúztak volna neki egyet. Ugyan is, lila foltok jelentek meg a levél fonákján. Mint megtudtam ez foszfor hiányt jelent. Sokat kerestem a neten, hogy ilyenkor mi tévő legyen a kezdő de lelkes kertész, amit találtam az a magas foszfát tartalmú  műtrágyázás. Én ezt úgy oldottam meg, hogy átültettem egy nagyobb edénybe, és raktam a földbe szerves-ásványi trágya pálcikákat aminek 2,7 % a foszfortartalma. Remélem segít. Drukkoljatok!

1 komment

2012.04.18. doroka

Új öntözőkanna

photo 19.JPGÚj öntözőmannát kaptam szülinapomra az egyik barátnőmtől (a lila az). Nagyon nagyon örülök neki, ezúton is köszönöm. Remélem nektek is tetszik. Most hogy jobb idő lett, rajta vagyok az erkély csinosításán, hogy legszebb állapotában várja a melegebb időt és növényeket.

Szólj hozzá!

2012.04.17. doroka

Vetés

photo 18.JPGMár elég jó idő van ahhoz a szabadföldbe is lehessen vetni. Általában  minden magos zacsi hátulján megtalálható egy leírás amivel könnyebb kiigazodni mit is kell kezdenünk a magokkal. Én múlt héten vetettem el a a magjaimat. Mivel még mindíg erkélyen vagyunk szabadföld helyett erélyen lévő edényekbe vetettem. Általános virágföldet tetem alulra, és felső 5-10 cm-re olyan földet raktam ami kifejezetten magvetéshez és szaporításhoz van. A magokat a nagyságukhoz képest vetettem mélyebbre, magasabbra.  Találtam egy szuper vetési naptárt közösségi kertek oldalán, érdemes belenézni. 6 fajta magot vetettem, ezekbe a lóhere alakú edényekbe. Nagyon praktikusak erkélyre, mert tornyot lehet belőlük építeni, és szuperül ki lehet használni a helyet.

6 komment

2012.04.06. doroka

Kaptam szamóca palántákat!

photo 16.JPGEgy kedves ismerősöm Erika, úgy gondolta megajándékoz földieper palántákkal, amit a saját kertjéből hozott nekem. Azt mondta a 2. évben kezd el bőségesen teremni de az első évben is lesz termésünk. Kertben rengeteget termést hoz, ha reggel leszüreteled estére újra megérik a következő adag. 2 hete van nálam, saját földjével együtt került bele egy cserépbe, és ma vettem lészre, hogy hozott egy csomó pici levelet, úgyhogy  jólérzi magát a 3. emeleti napköziben. :)

3 komment

2012.04.05. doroka

Kaspók, cserepek

photo 15.JPGMost, hogy közeleg a kiültetés szemügyre vettem milyen edényekbe lenne a legalkalmasabb ültetni ezt a rengeteg palántát, úgy hogy az erkélyre mi is kényelmesen ki tudjunk menni pihenni. Voltam egy csomó kertészeti áruházban, ahol találtam is jó megoldásokat. Mindenképp színes műanyag cserepekben gondolkodtam, mert ezek hosszú távra lesznek az erkélyünk díszei. Nézelődés közben sok-sok praktikus megoldással találkoztam, pl. az Elho nevű márkának vannak olyan cserepei, amit rá lehet rakni korlátra és tök jól lehet külső és belső oldalára is ültetni, meg voltak olyanok is amiket toronyba lehetett építeni és akár 5 szintet is egymásra tudsz rakni. Az elképzelésem már megvan, már csak pontosan ki kell találnom, hogy mennyire van szükségem!

Szólj hozzá!

2012.04.04. doroka

Bemutatom a palántákat!

52ba277c7a7e11e180d51231380fcd7e_7.jpgBüszkén jelenthetem, hogy minden mag kibújt, sőt már vannak olyanok is amik már megérettek a kültetésre. A csilinek és a többi paprikafajtának kellett a legtöbb idő, de szerintem közrejátszott az is, hogy ők kerültek a tőzegcserepekbe és ez nem könnyítette meg a dolgukat továbbra is úgy gondolom, hogy ezek az apró edények nem a legalkalmasabbak a kezdő palántázóknak, mert több macera van velük mint, mint amennyivel megkönnyítik ez ember dolgát a  kiültetésnél. 

1 komment

2012.03.30. doroka

A könyvek

photo 13.JPGSikerült beszereznem két könyvet ami segítheti a 3. emeleti kalandot. Az egyik igazán belevág a témába a címe: Konyhakert az erkélyen, a másik a Veteményeskert című könyv. A Cser Kiadó adta ki a könyveket. Az erkélyes könyvben az utolsó 10 oldal a legizgalmasabb, ott írnak a telepítés, gondozás, védelemmel kapcsolatban sok izgalmas dolgot. Remélem hasznomra válik.

Szólj hozzá!

2012.03.27. doroka

Cherry invázió

36b3c5fa777d11e19e4a12313813ffc0_7.jpgReggel meglepett és álmos szemekkel néztem a palántákat, a cherry típusú paradicsomok is egy nap alatt kb 3 cm-t nőttek. Tegnap reggel még a fejüket sem dugták ki ma meg két kis csinos levéllel néznek ki az ablakon. Az extra nagyok közül is egy-kettő kibújt. A padlizsánok, tomatillok, paprikaféléknél még semmi változás. Viszont az első "alomnak" már finom paradicsom illata van :)

Szólj hozzá!

2012.03.26. doroka

Nem szeretem a tőzegcserepet

photo 10.JPGElső körben azt látom hogy még nem nőttek ki a növények, és sokkal jobban oda kell rájuk figyelni mint a többire, mivel nagyon hamar kiszáradnak. Attól függ mennyit süt a nap, de van hogy egy nap 2-3-szor is meg kell locsolni. Ha esetleg elfelejtem akkor másnapra úgy néznek ki mintha minimum sivatagban tartanám őket. Nem győzött meg a dolog. Lehet, hogy megöltem a csiliket! 

1 komment

2012.03.23. doroka

Státusz update

c0b120b6751811e1989612313815112c_7.jpgKöszönik jól vannak, és sokan. Remélem lesz majd egy 200 négyzetméteres kertem ahol fel tudom majd nevelni őket. Összesen 48 pohár van. Első hibám (töredelmesen bevallom): korán vetettem a padlizsánt. Elég lett volna áprilisban elföldelni a magvakat, de a nagy lelkesedésben mindent elültettem. Legközelebb fékezek a lendületemen.

1 komment

2012.03.22. doroka

Második magvetés

Screen Shot 2012-03-22 at 12.41.54 PM.pngSok izgalmat tartogat a mai munka. Fogunk vetni padlizsánt, tomatillot, cherry típusú paradicsomot és extra nagy fajtát is. Paprikák közül színes csili és édes paprika is  sorra kerül ma. Ehhez a sok-sok maghoz van két kis segítőm is Vince és Zéti, akik nagy örömmel töltögetik a poharakba a virágföldet, rakosgatják a magokat. Most ki fogom próbálni a tőzeg cserepet is, kíváncsi vagyok, lesz-e látható különbség a palánták között. A tőzegcserép azért jó dolog, mert a tőzeg tápanyagot ad a növénynek, segíti a gyökérrendszer kialakulását. Ha már megnőtt a palántánk, és eljött az ideje a kiültetésnek akkor is könnyebb dolgunk lesz mivel tetőcseréppel tudjuk elültetni.

3 komment

2012.03.21. doroka

Megérkeztek a magok!

photo 8.JPGNagyon gyors volt a MonJardin!, sikerült 2 nap alatt átvennünk a magokat. Nagyon sokféle, érdekes mag van a csomagomban, de a Mángold és a Cherry típusú paradicsomok izgatják legjobban a fantáziámat. Holnap magvetés!

Szólj hozzá!

2012.03.20. doroka

Az első csírák

photo 7.JPGNagy nap ez a mai, mivel kibújtak az első kis csírák a paradicsomok közül. Úgy látszik jól érzik magukat. Pont 7 nap kellett az első kettőnek. Úgy tudom, legalább másfél hét kell a paprikának. Most az a feladatom, hogy kicsit forgassam őket, mert ha csak egy irányból jön a fény, akkor nagyon ferdék lesznek.

Szólj hozzá!

2012.03.19. doroka

Várakozás

photo 6.JPGA leendő palánták már az ablakban várják a csírázást. Szerencsére sok napsütés lesz a következő napokban, úgyhogy minden esélyük megvan a növekedésre. A csírázáshoz az ideális hőmérséklet 25-30 ℃ körül van. Nálunk általában 23-24 ℃-os a lakás, de remélem így is sikerül majd. Az első napokban még zacskót húztam a növendékekre, de már nincs kedvem bajlódni velük. Esténkét csalok egy kicsit, mert átrakom a poharakat a fűtőtestre, nagyon szeretik a meleget, mivel nem fűtünk már intenzíven, így nem lehet bajuk. Arra kell figyelni, hogy ne száradjanak ki túlságosan.

Szólj hozzá!

2012.03.18. doroka

Magvetés a harmadikon

Minden emeleti veteményes a magokkal kezdődik, mivel mi nem a kertben vagyunk, nem kell felásni a földet. Első lépésként megettünk jó sok kefírt és joghurtot, hogy legyen miben csíráztatni a magokat. Sikerült beszerezni különleges paradicsom- és paprikaféléket a monJardin!.-tól. 

Szólj hozzá!

2012.03.18. doroka

Sziasztok!

Ha figyelemmel követtek erkélyi kalandom során, akkor végignézhetitek, hogyan kísérletezem a balkoni kertészkedéssel. Dokumentálni fogom napról napra, mi történik nálunk, hogyan lesz magból paradicsom, paradicsomból paradicsomos spagetti. A célom az, hogy kihozzam budapesti erkélyemből a maximumot, nevelgessek paradicsomot, paprikát, fűszernövényeket, szamócát és még sok mindent, amihez útközben kedvem támad. Mindezt úgy, hogy erkélyem ne veszítse el eredeti funkcióját, és a pihenéshez, borozáshoz is maradjon hely :)

Üdvözöllek titeket a kertemben a harmadikon. :)
1 komment